Mansikka on erinomainen terveysherkku – se sisältää vain vähän energiaa ja yli 90 prosenttia vettä. Makean makunsa ansiosta se vie helposti makeanhimon mennessään ja voi siten auttaa painonpudotuksessa. Mansikka sisältää vastustuskykyä sisältävää C-vitamiinia paljon enemmän kuin moni muu marja tai hedelmä. Mansikat ovat myös erinomainen folaatin lähde, josta monella suomalaisella on puutetta. Lisäksi mansikoista löytyy runsaasti suolistolle hyvää tekeviä ravintokuituja.

Mansikan terveysvaikutuksia tutkittu

Mansikan terveysvaikutuksia on tutkittu viime vuosina paljon. Mansikka sisältää useita polyfenoleita, joilla on tutkimuksissa todettu olevan vaikutusta sydän- ja verisuonitautien sekä kakkostyypin diabeteksen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Mansikoiden sisältämän antosyaanien on todettu estävän syöpäsolujen kasvua. Myös eläinkokeissa ruokavalioon lisätyn kylmäkuivatun mansikan on todettu ehkäisevän kasvainten muodostumista.

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa pakkaskuivatun mansikkajauheen käyttö usean viikon ajan alensi kokonaiskolesterolin sekä haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta, kun jauheen käyttömäärä vastasi 320–500 grammaa tuoreita mansikoita.

Folaatti

B-ryhmän vesiliukoinen vitamiini (B9-vitamiini), jolla on tärkeä tehtävä hiiliatomin kuljettajana elimistössä. Sen synteettistä muotoa kutsutaan foolihapoksi. Suomalaiset saavat keskimäärin liian vähän folaattia ruokavaliostaan. Folaatti on tärkeä vitamiini, joka saattaa vähentää esimerkiksi Alzheimerin taudin riskiä ja suolistosyöpää sekä edistää aivojen terveyttä.

Mansikka ei ole marja

Puutarhamansikkaa viljellään Suomessa lähes koko maassa. Suomen aurinkoinen ja viileä kesäsää luovat otolliset kasvuolot mansikoiden kasvulle.
Marjassa hedelmäliha kehittyy emistä siemenen ympärille, kun mansikassa se muodostuu paisuneesta kukintopohjasta. Keltaiset siemenet sijaitsevat mansikan pinnalla.
Mansikan sisältämä C-vitamiini ja fenoliset yhdisteet ovat kuumuudelle herkkiä, joten saadakseen kaiken hyödyn mansikan terveysvaikutuksista, marja kannattaa nauttia tuoreena. Pakastetut ja kylmäkuivatut mansikat ovat hyvä vaihtoehto satokauden ulkopuolella.

Mansikalla on paljon terveysvaikutuksia

Mansikka sisältää runsaasti c-vitamiinia. Mansikan maku muodostuu hedelmähapoista, kivennäisaineista ja sokereista, joita mansikassa on noin viisi prosenttia. Mansikan makuun vaikuttaa erityisesti mansikkalajike – lajikkeissa on eri määrä hedelmähappoja, sokereita ja makuun vaikuttavia polyfenoleita. Eri lajikkeiden ja ojanpientareilla viihtyvän luonnonvaraisen ahomansikan terveysvaikutuksia on tutkittu vähemmän.

 

Sinua varten 💙

Raija Pennanen
lähihoitaja, yrittäjä

Puh. 0400 990 935
raija@hoitoapu.fi